מדריך הממתיקים - דבש, סילאן או סורביטול?
גלוקוז, פרוקטוז, סטיביה, מולסה, סירופ אגבה, לתת אורז, אספרטיים, סוכרלוז, סורביטול – כל כך הרבה מושגים מעולם הממתיקים. אז דבש או סילאן?
מאת: חנה הרשקוביץ, נטורופתית (N.D.)
כולנו כבר יודעים שסוכר לבן לא בריא. סוכר לבן הוא סוכר פשוט, בניגוד לסוכר מורכב. בטבע כל הסוכרים (פחמימות) נמצאים בצורה מורכבת או ביחד עם סוכרים מורכבים (חוץ מאשר דבש).
סוכר פשוט מעלה במהירות את רמות הסוכר בדם. דבר זה לא גורם רק לסוכרת על כל סיבוכיה אלא גם להשמנה על סיבוכיה ומחלות לב.
אז מה עושים? עוברים לסוכר חום? לדבש? או אולי עדיף ממתיקים מלאכותיים? כך גם נחסוך קלוריות... ומה זה בדיוק מולסה? וסורביטול?
אז בואו נעשה סדר במתוקים. נחלק את הממתיקים לארבע קבוצות ונסקור אותם מהטובים ביותר לגרועים ביותר:
סטיביה
הסטיביה הוא צמח מרפא דרום אמריקני שמכיל גליקוזידים בעלי טעם מתוק אך אין להם ערך קלורי והם לא משפיעים על רמת הסוכר בדם. ניתן להשתמש בעלי סטיביה להמתקת תה צמחים. מומלץ לגדל בעציץ קטן סטיביה לצורך זה.
מצמח הסטיביה מפיקים ממתיק שמורכב מהגליקוזידים של הצמח, והוא נמכר בטיפות או באבקה. צמח הסטיביה בטוח לחלוטין לחולי סוכרת מכיוון שהוא לא משפיע על רמת הסוכר בדם, ובדרום אמריקה אף משתמשים בו לטיפול בסוכרת.
החיסרון היחיד של הסטיביה הוא טעם הלוואי שנלווה לו, אך כדאי בכל זאת לנסות להשתמש בו.